Tartrul este o acumulare de placă bacteriana și minerale din salivă care se întărește pe dinți.
Daca nu se îndepărtează placa bacteriană în totalitate de pe dinți în timpul periajului zilnic , atunci aceasta se întărește și se transformă în tartru de culoare galbenă(tartru tânăr) apoi maro-negru ( tartru matur), care este mai aderent de suprafața dintelui.
Îndepărtarea tartrului se face doar de medicul stomatolog printr-o manoperă simplă și nedureroasă, numită detartraj cu ultrasunete. Aparatul pentru curățarea tartrului folosește ultrasunetele, care sparg doar depunerile de tartru și le îndepărtează de pe dinți, fără a afecta smalțul.
Tartrul se depune deasupra gingiei dar și subgingie.
Prevenirea tartrului
Pentru a preveni întărirea plăcii dentare, formarea tartrului și a cariilor dentare – este important să adoptați la domiciliu unele dintre următoarele măsuri preventive:
* Spălați-vă pe dinți în mod regulat, cel puțin de două ori pe zi și după mese.
* Folosiți ața dentară/dușul bucal/periuțe pentru spatii interdentare între toți dinții , foarte important , seara înainte de periaj.
* Evitați fumatul.
* Schimbați periuțele de dinți la fiecare 3 luni, folosiți o periuță MEDIUM. Periuța soft este recomandată doar după intervenții chirurgicale, local în perioada de vindecare.
* Efectuați un control stomatologic și o igienizare la fiecare 6 luni.
* Adoptați o dietă sănătoasă și evitați alimentele dulci în exces, care favorizează proliferarea bacteriilor. Daca vă plac dulciurile încercați să spalați dinții imediat după ce ați servit desertul, mestecați o gumă sau mâncați un măr, un morcov astfel caratați dinții.
* Și în cele din urmă, nu uitați să folosiți o apă de gură fără alcool după fiecare periaj dentar pentru a scade depunerea plăcii bacteriene și pentru a vă menține sănătatea orală.