★ 3 rate cu cardul BT STAR ★

Tipuri de tratament parodontal

1. Tratamentul nechirurgical constă în efectuarea detartrajului supra- și subgingival, a periajului dentar profesional, urmate de chiuretajul subgingival în câmp închis și irigații cu substanțe antiseptice.


Chiuretajul subgingival în câmp închis este o manoperă de îndepărtare a resturilor de tartru inclavate la nivelul rădăcinii, neputând fi eliminate prin detartraj, și a cementului infiltrat microbian, necrotic. Scopul acestei proceduri este de a obține o suprafață necontaminată bacterian și netedă, astfel încât gingia să se reacoleze pe dinte. Depozitele acumulate între dinte și gingie sunt îndepărtate cu niște instrumente manuale precise, cu anestezie locală în prealabil, tocmai pentru a oferi confort pacientului. Acest tip de chiuretaj se efectuează fără decolarea gingiei, deci fără sutură, neexistând consecințele unei intervenții chirurgicale precum: inflamație, jenă dureroasă, uneori sângerare. Este o metodă eficientă în cazul pungilor parodontale de adâncime redusă, dar este și
prima etapă de tratament în cazul pungilor parodontale adânci.

2. Tratamentul chirurgical completează etapa nechirurgicală și se indică în stadiile avansate ale bolii parodontale când instrumentele manuale nu pot curăța eficient decât după decolarea gingiei și expunerea zonelor problematice.


Chiuretajul parodontal în câmp deschis este o intervenție de chirurgie minim invazivă prin care medicul parodontolog secționează gingia pentru a curăța în profunzime și a favoriza închiderea pungilor parodontale (buzunărașele formate între dinte și gingie). Astfel, se vor expune rădăcinile dinților care vor fi curățate de țesuturile inflamate și necrozate. Ulterior, se va repoziționa lamboul și se va realiza sutura, firele fiind îndepărtate după 10-14 zile de la intervenție. Pacientul va primi indicații post-chirurgicale astfel încât vindecarea să se realizeze cu succes.


Regenerarea parodontală reprezintă de asemenea o intervenție de chirurgie parodontală, pașii fiind aceeași ca în chiuretajul în câmp deschis, cu adăugarea însă a unor substanțe cu rol de regenerare a țesuturilor pierdute (țesuturi dure: os alveolar și cement, cât și țesuturi moi: gingie și ligamente parodontale). Această substanță sub forma unui gel poartă numele de Emdogain și are capacitatea de a stimula celulele proprii să se transforme în celule care vor forma ligamente parodontale, gingie și os. Timpul de acțiune este îndelungat, putând să dureze chiar și un an până se va produce regenerarea. Această manoperă poate fi însoțită de adiție de os și aplicarea unei membrane de colagen pentru a ghida mai bine celulele. Intervenția este ușoară, fără a fi înregistrate reacții adverse sau răspunsuri imune, inflamația post-chirurgicală fiind minimă. Rata de succes este de peste 70%, obținându-se reducerea adâncimii pungilor parodontale, creșterea înălțimii și a densității osoase și inserția gingiei pe suprafața dentară.


În reușita tratamentului parodontal, fie el nechirurgical ori chirurgical, cooperarea pacientului și menținerea igienei orale corecte sunt esențiale.

× Programare prin WhatsApp